Što raditi s raščešanim ranama nakon uboda komaraca?

kako-sprijeciti-svrbez

kako-sprijeciti-svrbez

kako-sprijeciti-svrbez

Što raditi s raščešanim ranama nakon uboda komaraca?

 

S toplim vremenom stigla je i sezona uboda od komaraca. Šetnje po prirodi u blizini vode, piknik uživanja u zelenilu ili popodnevne igre u parku mjesta su gdje nećete moći zaobići pokoji ugriz komarca, čak i unatoč tome što ste na sebe možda nanijeli prirodno sredstvo protiv ugriza komaraca

Komarci su insekti koje uz miris privlači i tjelesna toplina pa im je gotovo nemoguće pobjeći. Ubod komarca u kožu uzrokuje reakciju obrambenog mehanizma tijela na ovaj napad. Ono počinje proizvoditi histamin koji u tijelu izaziva upalne reakcije. Zbog njega krvne žile u blizini uboda nateknu i stvore crveno ispupčenje koje jako zasvrbi. Svakim daljnjim raščešavanjem rane tijelo nastavlja proizvoditi histamin i svrbež se vraća.

Kada bismo se uspjeli suspregnuti od raščešavanja rane uslijed svrbeža, vjerojatnost velikih oteklina i sve jačeg svrbeža bila bi minimalna. No, kako je to i nama gotovo nemoguća misija, djeci je to još i teže – ona refleksne reakcije na svrbež puno teže mogu kontrolirati.

Čest rezultat su raščešane, raskrvarene ranice koje svakako treba liječiti kako bi se spriječio prodor bakterija u ranu, a rana što prije zacijelila. Moderna medicina spoznala je također i da je za pravilno zacjeljivanje rana uz antibakterijsko sredstvo od izuzetne važnosti – vlaga same rane. Kombinacija antibakterijskih i hidratacijskih svojstava osigurava ubrzano cijeljenje rane i višestruko smanjuje mogućnost komplikacija uzrokovanih bakterijama.

Počela je apsolutna era hydro-gelova, a dostupni su i u Hrvatskoj

Manje je poznato da su uobičajeni antiseptici za dezinfekciju rana neselektivni i isušuju kožu, pa uz uništavanje mikroba često oštećuju i zdravu okolnu kožu. Kako bi svaka kućna ljekarna uvijek trebala imati odgovarajuće sredstvo za saniranje malih rana, ogrebotina i opeklina – treba obratiti pažnju da ono ima antibakterijska i hidratizirajuća svojstva. Vlaženje rana osigurava ubrzano cijeljenje jer potiče prirodne mehanizme stvaranja novih stanica kože i zatvaranje oštećenja na koži.

U hrvatskim ljekarnama dostupan je Tyrosur – jedino sredstvo s antibakterijskimi hidratacijskim svojstvom koje ubrzava cijeljenje rana i trebala bi ga imati svaka mala kućna ljekarna. Tyrosur se izdaje bez recepta i dolazi u dvije varijante – gel i prašak.

Tyrosur gel i prašak jednostavni su i ugodni za upotrebu te omogućavaju sigurno i ubrzano cijeljenje svih tipova malih površinskih rana, zanoktica, upaljenog korijena dlake nakon depilacije ili brijanja, upaljenih prištića, manjih opeklina, upala nastala nakon piercinga ili nošenja naušnica, raščešane rane nakon uboda komaraca, žuljeva i sličnih manjih ozljeda kože.

Gel je izrazito pogodan za korištenje na svim obraslim dijelovima tijela, a posebno na vlasištu jer ne masti kosu.