Potpuno ukidanje svih mjera? Da ili ne?

Potpuno ukidanje svih mjera? Da ili ne?

Potpuno ukidanje svih mjera? Da ili ne?

Potpuno ukidanje svih mjera? Da ili ne?

Nakon više tjedana opuštenosti i kontinuiranog pada broja zaraženih, koronavirus se počeo opet buditi. U jeku turističke sezone, gužvi i okupljanja, uz relativno nisku procijepljenost stanovništva, brojke su u Hrvatskoj bile odlične, no već su krajem kolovoza, na kraju turističke sezone, brojevi zaraženih koronavirusom, počeli rasti. Kako to, pitamo se? Je li moguće da su kafići otvoreni kako bi se ljudi družili unutar, pa bi se brojke pripisivale tome? Možda su ovo samo nagađanja, ali… Tko će znati?
U današnje doba preko društvenih mreža ljudima su dostupne brojne neprovjerene informacije, lažne vijesti na koje nasjedaju, a te mreže su odličan kanal i za širenje raznih teorija zavjera. Tome posebno pridonose neke slavne osobe – glumci, sportaši, pjevači, koji prihvaćaju te sulude teorije i zagovaraju ih preko svojih profila na Facebooku, Instagramu i ostalim mrežama, pa tako svoje fanove i pratitelje dovode u zabludu. Ova će pandemija u Hrvatskoj između ostalog biti upamćena i po ratu stručnjaka svih profila koji su za “pet minuta slave” davali razne izjave, često krive i nestručne, ali su nažalost imale efekta među običnim ljudima.
Kao što znamo, Engleska je među još nekoliko zemalja koje su donijele hrabru odluku o ukidanju mjera. Vidimo da je normalno ponašanje na temelju činjenica – njihovi brojevi padaju. Veseli nas što naši vladajući sve više govore o osobnoj odgovornosti, a manje o naredbama i ograničenjima. Za njih ne postoje dokaze da su učinkoviti. Zemlje koje su imale strože mjere, prošle su gore od Hrvatske. Što će se dogoditi krajem rujna? Morat ćemo pričekati da saznamo hoće li nas uloviti veća ograničenja ili potpuno ukidanje mjera. Što vi kažete?