Pojavila se bizarna priča o jednom lancu

Pojavila se bizarna priča o jednom lancu

Pojavila se bizarna priča o jednom lancu

Pojavila se bizarna priča o jednom lancu

Pojavila se bizarna priča o jednom lancu dućana i dosta smo sigurni da je to najjeziviji poslodavac u zemlji

Slavoniju i Baranju posljednjih dana potresa prilično jeziva priča o, čini nam se, možda najgorem poslodavcu u Hrvatskoj. Naime, donosi priču o lancu trgovina Boso u kojem se zaposlenike maltretira i iskorištava na nezamislive načine. Tako su ljudi, koji u Boso dućanima uglavnom rade za plaću od dvije do tri tisuće kuna, svaki mjesec dužni od toga minimalno 700 kuna potrošiti upravo u dućanu u kojem rade. Ako to ne učine dobit će, navodno, otkaz.

“Djelatnici trebaju mjesečno potrošiti 700 kuna i ako su na porodiljnom, komplikacijama ili bolovanju”, stoji u internim dokumentima kompanije koji su prikazani u Provjerenom, a u kojima, između ostalog, piše da svi voditelji poslovnica moraju skupiti pisane izjave onih zaposlenika koji nisu potrošili propisani iznos, uz objašnjenje zašto.

Prvo opomena, pa otkaz

Gospođa Ivanka Dujmić je pokrenula kaznenu prijavu

“Ako toliko ne potrošim prvi mjesec dobijem opomenu, a drugi ili koji već otkaz. Osjećam se poniženo i prevareno. Zaradila sam novac, a moram ga dati dalje. Zarađujem da mogu prehraniti djecu, a taj novac ide opet natrag njemu”, rekla je jedna od zaposlenica Boso dućana za Novu TV, no inzistira na anonimnosti u strahu od reakcije šefa, direktora i vlasnika Boso trgovina Bosiljka Stanića.

No, nakon 14 godina rada za tu kompaniju odlučila je progovoriti Ivanka Dujmić iz Vinkovaca koja je od travnja na bolovanju, nakon što se jedan dan naprosto slomila.

Upute za razgovor s inspekcijom

“Ja sam trenutno na bolovanju. Doživjela sam šok i traumu. Ne želim da se više ikome od mojih kolega dogodi isto što i meni i da strepe kao ja”, kaže Ivanka koja je, kaže, u lošem psihičkom stanju otkad je dobila zadnju prijetnju od svoje nadređene o promjeni radnog mjesta. Kaže da je tada puknula, potražila psihičku pomoć i u međuvremenu sa suprugom pokrenula kaznenu prijavu i prijavila poslodavca inspekciji rada. Dva dana kasnije u dućane je iz Uprave poslan mail s uputama kako se ponašati ako dođe inspekcija.

“Tko ne zna kakvo treba reći radno vrijeme (za inspekciju rada) neka me nazove, tj, reći ćete kako piše u zakonskoj šihterici”, stoji u mailu.

Osim što ih tjera da plaću troše u dućanima u kojima rade, Stanić navodno svoje zaposlenike i kažnjava ako ne prodaju određenih proizvoda onoliko koliko bi trebali. Ivanka je u dućanu u kojem je radila, između ostalog, pekla krafne i kifle.

Zaposlenice kupuju neprodane stvari da ne dobiju kaznu

Dopis o kazni za neprodane proizvode
DOPIS O KAZNI ZA NEPRODANE PROIZVODEProvjereno/Nova TV screenshot

“Ako se ne proda, ako se ne zadovolji norma, ide kazna mom poslovođi, meni kao djelatniku i kontroloru po 200 kuna”, kaže Ivanka. Njezinu tvrdnju potvrđuje i gore spomenuta zaposlenica koja je htjela ostati anonimna: “Ako bi nam falio neki manji broj, mi bi to kucale i platile. Bolje sto kuna, nego 200”, kaže.

Robne marke te trgovine, onaj višak koji se ne proda, ne može se, naime, vratiti na skladište. Zato to radnice kupuju, tvrde u Provjerenom, kako se ne bi vodilo kao minus u inventuri. Naime, on ne smije biti prevelik jer im se u tom slučaju skida s plaće. Kuće su im zato, kažu, pune proizvoda s isteklim rokovima koje inače nikada ne bi kupile.

Također, na kraju svake smjene, priča Ivanka, zaposlenici se pregledavaju. Svaka stvar koja nema račun smatra se ukradenom. “Ja sam, recimo, u torbi uvijek imala dezedoran. Dok ga ne bih potrošila, imala sam na njemu zaljepljen račun”, priča.

Bizaran incident na svadbi na kojoj su se svi potrovali

Inače, o kompaniji Stanić posljednjih se mjesec dana priča i zbog onog bizarnog incidenta kad su na svadbi u Vinkovcima gotovo svi uzvanici dobili salmonelu. Pet dana nakon što se to dogodilo, u redakciju Provjerenog došao je insajderski mail koji otkriva što bi mogao biti razlog trovanja. Naime, tvrtka koja dobavlja hranu i sala u kojoj je održana svadba su sestrinske tvrtke, a vlasnik je upravo Bosiljko Stanić. Mail je, navodno, poslala referentica prehrane koja naređuje da se kobasice kojima je istekao rok trajanja zamrznu i presele u salu za vjenčanje.

“Kobasica Cabanos vam je istekla jučer (šifra 452365), molim da je zamrznete i da vam je kontrolor prebaci u sale za svatove, tako napravite i dokumente. Kobasica pureća vam ističe 24.5., nakon isteka molim da je kontrolor prebaci u sale za svatove, tako napravite i dokumente”, stoji u mailu.

Iako se ne zna koji je točan izvor zaraze u slučaju ove svadbe, ovaj mail je, tvrde zaposlenici, potpuno normalna stvar u ovoj kompaniji.

Vlasnik: ‘Da li stado misli ili predvodnik stada misli?’

dd
DIREKTOR I VLASNIK BOSILJKO STANIĆProvjereno/Nova TV screenshot

A što o čemu kaže sam gospodin Bosiljko Stanić, poslodavac 1200 ljudi i vlasnik 175 trgovina? Izvukli smo neke od njegovih najfascinantnijih izjava iz razgovora s novinarkom Provjerenog:

Na pitanje je li istina da zaposlenici moraju kod njega trošiti novac, kaže:

“A gdje bi ga to trebali trošiti?”

Na pitanje je li istina da dobiju otkaz ako ne potroše propisanih 700 kuna, odgovorio je:

“Ah, ako ne troše ne dobiju otkaz, ali evo, zapamtimo to.”

Na što je potom nadodao:

“Slušajte me, da li stado misli ili predvodnik stada misli?”